Za hiter pregled novosti in posebne POPUSTE se prijavite na naše NOVIČKE

Kotički Slovenije - staro mestno jedro Kranj

RSS
Kotički Slovenije - staro mestno jedro Kranj

Kam na potep, ko je zunaj tako turobno vreme? Po ulicah enega izmed mnogih slovenskih mest, vendar! Prvotno smo se sicer želeli zapeljati na Primorsko, vendar je nepopisna gneča na ljubljanski obvoznici in seveda proti morju spremenila naše plane - gremo torej v Kranj, kjer sta doma kultura in tradicija.

Staro mestno jedro v Kranju je bilo leta 1983 upravičeno razglašeno za kulturni in zgodovinski spomenik. Med številnimi prikupnimi ulicami se nahajajo najpomembnejše kulturne in zgodovinske znamenitosti. Zelo všečno je, da je celotno jedro zaprto za promet, zaradi česar se pridobi tisti pravi malomestni utrip.

Lepa ohranjenost pročelij in fasad odraža ponos mesta na svojo zgodovino in dosežke. Na spodni sliki je tako videti mitničarsko hišo, ki danes velja za eno najpomembnejših stavb v Kranju. Stavba, zgrajena leta 1527, predstavlja zgodnjo obliko meščanskih hiš z nadstropnim pomolom in čudovito poslikanim pročeljem.

V središču se nahajajo tudi Prešernovo gledališče, hiša in pesnikov spomenik, njegov vpliv ter naklonjenost do kulturne dediščine pa je moč čutiti na vsakem koraku. Zraven stoji mestna hiša, v katero pa tokrat žal nismo vstopili. 

 

Pavšlarjeva hiša, Župna cerkev sv. Kancijana in tovarišev, škofija, , Cerkev sv. Boštjana, Fabijana in Roka, Roženvenska cerkev iz 16. stoletja, grad Khislstein, Layerjeva hiša, katere fasada je bogato okrašena s štukaturnimi reliefi.

Največji vtis je name naredila cerkev Matere božje roženvenske in Plečnikovo stopnišče z arkadami ter vodnjakom, kar je ujeto v sliki spodaj. 

Nekaj nadaljnjih korakov in že smo pri gradu, ki nosi ime po družini Khisl, ki je poslopje kupila v drugi polovici 16. stoletja. V notranjih prostorih gradu danes domuje Gorenjski muzej s številnimi razstavami. Del gradu je tudi letno gledališče Khislstein, v katerem sem si že mnogokrat ogledala razne predstave in koncerte, tokrat pa smo si podrobneje ogledali spokojen Vovkov vrt zadaj, v katerega vstopiš skozi ulico ali pa prikupno kavarno Khislstein.

Naš sprehod in ogled starega mestenga jedra je mignil mimo, med dežnimi kapljami smo urno skakljali od stavbe do stavbe, po prečnih ulicah in se skrivali v prehodih, si ogledovali številne cerkve, grad, urejene zelene površine, brali Prešernove zapise, v prijetnem ambientu spili kavico in se imeli super!

Prejšnja objava Naslednja objava

  • Nika Založnik
Komentarjev 0
Pusti komentar
Tvoje ime:*
E-pošta:*
Sporočilo: *

Opozorilo: komentarji morajo biti pred objavo odobreni.

* Polja potrebna za vnos